Artykuł zrealizowany przy wsparciu serwisu jaktozrobic.info.pl
Pyszny domowy sos do spaghetti jest łatwiejszy do wykonania niż mogłoby się wydawać. Używając świeżych składników, domowy sos jest niesamowicie aromatyczny i bardzo uniwersalny. Możesz podwoić, potroić, a nawet poczwórnie przepis i zamrozić go na później. Dla miłośników mięsa, ten sos jest doskonałym wyborem, ponieważ jest mięsny, aromatyczny i idealny dla towarzystwa. Wegetarianie mogą zastąpić chudą mieloną wołowinę mięsem.
Aby osiągnąć gęstszy sos, możesz użyć pokruszonych pomidorów lub przecieru pomidorowego. Rozgniecione pomidory są również świetną opcją, ale jeśli szukasz gładszej konsystencji, możesz użyć całych, obranych pomidorów. Po podgrzaniu rozgnieć je za pomocą tłuczka. Świeże pomidory powinny ważyć około 2,75 kg. Najpierw je obierz, pozbaw gniazd nasiennych i wypestkuj. Możesz również dodać suszony czosnek, aby wzmocnić smak.
Choć zmiażdżone pomidory są podstawą każdego sosu do spaghetti, możesz również użyć pomidorów w kostkach. Te rodzaje pomidorów są zazwyczaj cieńsze i nie dadzą Ci tej samej gęstej tekstury. Właściwa ilość zgniecionych pomidorów jest ważna, ponieważ różnią się one grubością od marki do marki. Zacznij od 1/4 szklanki wody, aby upewnić się, że sos ma wystarczającą ilość płynu do zagęszczenia. W razie potrzeby dodaj więcej wody, gdy sos zgęstnieje. Używanie pomidorów z puszki sprawi, że twój sos do spaghetti będzie nieco mulisty i nie będzie miał smaku, którego szukasz.
Gdy już masz podstawowe pojęcie o tym, jak zrobić sos do makaronu, możesz przejść do następnego kroku. Zacznij od zrobienia sosu do spaghetti. Możesz poddusić sos na kuchence lub w wolnowarze. Ustaw wolnowar na wysokim poziomie na około cztery godziny. Powinieneś zacząć sprawdzać makaron, gdy osiągnie 8 minut. Po zakończeniu, wrzuć go do sosu, aby dodać więcej smaku i wilgoci. Jeśli masz czas, zrób inne strony posiłku, gdy jesteś na nim.
Po zakończeniu przygotowania domowego sosu do spaghetti, przechowuj go w szczelnym pojemniku w lodówce. Ten sos utrzymuje się przez co najmniej cztery dni w lodówce. Następnie podgrzej go w małym rondlu na kuchence, gdy nadejdzie czas na obiad. Jest to również świetne rozwiązanie dla osób przygotowujących posiłki, ponieważ może być zamrożony na czas nieokreślony. Jeśli masz resztki sosu, trzymaj go w zamrażarce i rozmrażaj przez noc przed użyciem.
Jeśli nie jesteś fanem mięsa, możesz zdecydować się na mięsny sos, używając 1 funta mielonej wołowiny, indyka lub kiełbasy. Pamiętaj, aby po ugotowaniu usunąć gałązkę bazylii. Następnie dodaj resztę składników. Możesz go następnie podać na gorącym, ugotowanym spaghetti. Kilka listków świeżej bazylii i trochę parmezanu dopełni dania. Dla miłośników mięsa jest kremowa wersja kurczaka tego klasycznego włoskiego dania.
Ziemna wołowina to kolejny świetny składnik domowego sosu do spaghetti. Możesz użyć całych pomidorów, ale pamiętaj, aby najpierw usunąć łodygi. Obieranie ich jest najłatwiejszą częścią robienia domowego sosu do spaghetti. Alternatywnie, zamiast tego możesz użyć przepisu na marinarę. Sos marinara jest prostszym przepisem z prostymi aromatami, podczas gdy sos do spaghetti często zawiera dodatkowe składniki. Pyszny domowy sos do spaghetti sprawi, że wszyscy w rodzinie będą zadowoleni i będą błagać o więcej!