Jeśli kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak zrobić sok truskawkowy w domu, to dobrze trafiłeś. Pokażemy ci, jak wykorzystać truskawki w prostym, łatwym przepisie. Pierwszym krokiem jest dojrzewanie truskawek. Po tym musisz je przekroić na pół. Obrać je i odrzucić pestki. Następnie przecedź je z cukrem i sokiem z cytryny. Po ostudzeniu truskawek wymieszaj cukier granulowany, sok z cytryny i kwasek cytrynowy. Dodaj jagody do gorącej wody i pozwól jej gotować się przez dwie lub trzy minuty.
Świeże lub mrożone truskawki są zarówno świetnymi opcjami podczas robienia soku truskawkowego. Aby zrobić świeży sok truskawkowy, po prostu wymieszaj jagody z sokiem z cytryny lub limonki w blenderze. Mieszanka będzie pulchna lub gładka, w zależności od preferencji. Przecierowe truskawki są również świetne do robienia naturalnego syropu. Jest to świetny sposób na zrobienie pysznego napoju w domu. Ma również zdrowe korzyści dla twojego ciała i jest świetnym sposobem na uzyskanie dziennej dawki owoców.
Możesz zrobić ten pyszny sok w każdej sokowirówce, blenderze elektrycznym lub za pomocą blendera ręcznego. Tylko upewnij się, że dobrze opłuczesz jagody i usuniesz łodygi, jeśli używasz mrożonych jagód. Odcedź sok i podawaj go schłodzony lub w temperaturze pokojowej. Smak będzie jeszcze bardziej podkreślał Twoje smoothie. Gdy truskawki są już przecierowe, możesz je wykorzystać jako orzeźwiający napój lub zdrową przekąskę.
Truskawki są bardziej miękkie niż większość owoców, więc możesz również użyć miąższu w smoothie, miskach jogurtowych i owsiance. Alternatywnie, możesz zamrozić jagody w tackach do kostek lodu. Truskawki można również odwodnić i zmielić na proszek. Następnie użyj miąższu w naleśnikach i owsiance. Ten pyszny sok nie tylko pobudzi Twój metabolizm, ale będzie też dobry dla Twojego organizmu, zwłaszcza jeśli będziesz go pić regularnie.
Czy dodać cukier do soku truskawkowego, czy nie, zależy od Twojego smaku i słodkości napoju. Truskawki są naturalnie słodkie, ale możesz nie lubić ich tak bardzo, jak byś chciał. Aby dostosować słodycz, możesz dodać więcej wody lub cukru. Dodaj kilka łyżeczek na raz. Kiedy już zrobisz swój sok truskawkowy, pozwól mu ostygnąć. Następnie ciesz się nim!
Truskawki mają wiele korzyści zdrowotnych. Oprócz ich pysznego smaku, są ładowane składnikami odżywczymi i przeciwutleniaczami. Szklanka domowego soku truskawkowego to świetny sposób, aby zwiększyć swoje zdrowie. Truskawki są pakowane z właściwości przeciwzapalnych i może nawet zwiększyć swoje zdrowie serca. Kilka plasterków truskawek pokrojonych w cienkie plasterki zapewni około jednej czwartej dziennego zapotrzebowania na witaminę C. A im świeższe są Twoje owoce, tym lepsze będą Twoje wyniki.
Przyrządzając sok truskawkowy w domu, pierwszym krokiem jest wybór świeżych truskawek. Truskawki nie powinny być przejrzałe, ponieważ zbyt dojrzałe mogą zepsuć sok. Wybierz truskawki, które są słodsze niż te kwaśne i dodaj odrobinę brązowego lub białego cukru, aby zrównoważyć smaki. Możesz dodać wodę lub kostki lodu, aby nadać sokowi odpowiednią konsystencję. Po odcedzeniu i zblendowaniu jagód, dekorowanie miętą lub plasterkiem truskawki jest opcjonalne.