Prezentowany materiał jest efektem współpracy z konstrukcjediy.pl
Jednym ze sposobów na stworzenie kolorowego, jadalnego brokatu jest zabarwienie cukru. Możesz kupić kolorowy cukier lub zrobić własny, używając ulubionego barwnika spożywczego. Aby stworzyć brokat, możesz zmieszać kolorowy cukier w misce lub słoiku, a następnie przechowywać go w szczelnym pojemniku. Aby uzyskać najlepsze wyniki, kolorować cukier trochę na raz, aż masz pożądaną ilość. Po uzyskaniu wystarczającej ilości brokatu, możesz posypać nim ciasta, ciasteczka i nie tylko!
Aby użyć jadalnego brokatu w pieczeniu, najlepiej jest użyć składników zatwierdzonych przez FDA. Podczas gdy wiele nietoksycznych marek jest mocno iskrzących, nie są one dobrym wyborem dla żywności. Nie przechodzą przez ciało jak wosk i mogą powodować podrażnienia. Ponadto nietoksyczny brokat nie jest bezpieczny dla dzieci. Może być szkodliwy dla ich oczu, więc najlepiej unikać jego spożywania. Upewnij się, że sprawdzisz etykietę każdego brokatu, który kupujesz, zanim zaczniesz.
Inna opcja tworzenia jadalnego brokatu to mąka kukurydziana. Mąka kukurydziana może być gotowana bez żelatyny przez kilka minut. Jednak jeśli chcesz wyprodukować jadalny pył brokatowy, będziesz potrzebował dłuższego czasu gotowania. Gotuj mąkę kukurydzianą w wodzie przez cztery do pięciu minut, a następnie pozwól jej ostygnąć. Następnie możesz zmieszać cukier w proszku z wodą i wymieszać, aby go rozpuścić. Jeśli mieszanina nie ma żelatyny, gotowy produkt powinien trwać około sześciu miesięcy.
Oprócz stosowania metalicznych barwników spożywczych w wypiekach, możesz również zrobić jadalny brokat, używając cukru jako spoiwa. Jeśli nie możesz znaleźć tego elementu w lokalnym sklepie spożywczym, możesz spróbować przypiąć przepis do swojej tablicy na Pinterest i zamówić go później. Pamiętaj, aby ocenić przepis na pięć gwiazdek, aby inni ludzie mogli zobaczyć, jak niesamowity jest! Mogą nawet rozważyć zrobienie jadalnego brokatu samodzielnie. Tylko upewnij się, że używasz bezpiecznych składników, takich jak surowy cukier trzcinowy.
Możesz posypać jadalny brokat na wypieki, napoje lub na ulubione smakołyki. Jeden z londyńskich pubów dodał go nawet do swojego sosu. Inne pokarmy, które zostały potraktowane jadalnym brokatem to pizza, piwo i różne owoce. Możesz go również użyć do zamaskowania wady dania lub wzmocnienia jego smaku. Ale jeśli chcesz stworzyć jadalny brokat zarówno dla dzieci, jak i dorosłych, powinieneś zawsze używać nietoksycznych składników.
Jeśli nie masz dostępu do jadalnego brokatu, możesz kupić go wstępnie zrobionego. Tak czy inaczej, zrobienie go samodzielnie jest łatwe i niedrogie. Spróbuj granulowanego białego cukru lub cukrów krystalicznych. Cukier puder nie działa dobrze, ponieważ jest zbyt wilgotny, a brązowy cukier nie da iskrzących rezultatów. Możesz również użyć płynnego barwnika spożywczego, ale powinieneś mieć świadomość, że pasta może się odbarwić, jeśli zostanie upieczona.
Jeśli chcesz użyć barwnika spożywczego na swoich ciastach, dobrym pomysłem jest użycie jadalnego brokatu zamiast zwykłego. Jest on nie tylko zdrowszy, ale i tańszy od tradycyjnych barwników. Możesz też zrobić różne kolory brokatu, mieszając ze sobą różne kolory metalików TruColor i cukru. Jeśli chcesz zrobić jadalny brokat w domu, możesz skorzystać z tych prostych kroków i użyć ich do dekoracji swoich ciast. I pamiętaj, zawsze możesz dostosować kolor, dodając kilka kropli na raz.