Truskawki mają wysoki poziom cukru i mogą być wykorzystane do produkcji słodkiego, cierpkiego wina. Na szczęście są one dostępne w obfitości przez całe lato i mogą być zbierane już w kwietniu. Wykorzystanie mrożonych truskawek do produkcji wina truskawkowego pozwoli Ci zaoszczędzić kłopotów związanych ze zbieraniem i przechowywaniem świeżych jagód. A ponieważ są one zamrożone, nie zepsują się na półce. Jeśli planujesz zamrozić własne truskawki, po prostu upewnij się, że wykonujesz niezbędne sanityzację przed ich użyciem.
Truskawki do wina truskawkowego powinny być dojrzałe i nieskalane. Należy usunąć pleśń lub zgniłe owoce. Truskawki powinny być dokładnie umyte w ciepłej wodzie. Pominięcie tego kroku może spowodować, że wino truskawkowe będzie miało ziemisty smak. Kiedy rozpoczynasz fermentację, używaj sterylnego sprzętu. Dzięki temu dzikie drożdże i bakterie chorobotwórcze nie będą się rozwijać i nie zniszczą Twojego wina. Upewnij się również, że dokładnie zacierasz truskawki. Jednolita masa powinna powstać, gdy skończysz miażdżyć jagody.
Czy chcesz słodki, orzeźwiający napój, czy coś kwaśnego, domowe wino truskawkowe jest satysfakcjonującym zajęciem. Truskawki najlepiej zbierać na początku lata ze względu na ich słodycz, ale jeśli nie możesz czekać do lata, możesz nawet zrobić wino truskawkowe w ciągu zaledwie kilku miesięcy. Wystarczy rozgnieść truskawki, dodać cukier i połączyć z 5 kwintalami wrzącej wody. Mieszaj mieszaninę codziennie, aż temperatura osiągnie 85 stopni Celsjusza. Po siedmiu dniach przecedzić wino przez szmatkę i przenieść do naczynia do wtórnej fermentacji z zamknięciem powietrznym.
Po zakończeniu procesu fermentacji wino powinno być dość suche. Aby dodać słodyczy, użyj słodzika, takiego jak miód lub cukier stołowy. Możesz również pominąć cukier. Jeśli nie chcesz go dodawać, użyj równoważnych ilości mrożonych owoców. Pamiętaj tylko, że gotowy produkt powinien być słodki jak na Twój gust. Jeśli chodzi o smak i słodycz, domowe wino truskawkowe z pewnością zachwyci Twoich gości!
Aby przygotować owoce do fermentacji, należy je dokładnie opłukać i odsączyć. Jagody dokładnie odcedzić, usuwając łodygi i liście. Odcedź truskawki za pomocą serownicy lub innego sitka. Jeśli masz mrożone truskawki, pamiętaj, aby rozmrozić je przed próbą fermentacji. Alternatywnie, możesz zostawić je w wiadrze, aby fermentowały same. Tak czy inaczej, wino nie będzie mętne.
Zależnie od ilości truskawek, funt przetartych truskawek powinien dać około 2 filiżanek. Można również pominąć proces maceracji i dodać niewielką ilość cukru po jego zakończeniu. Jeśli zdecydujesz się dodać cukier, pamiętaj, aby wybrać zwykły biały cukier granulowany, ponieważ nie przytłoczy on jagód. Wtedy, powstały napój będzie słodki i pyszny! A najlepsze jest to, że jest to łatwe i szybkie!
Gdy już odcedzisz swoje jagody, możesz rozpocząć proces fermentacji. Przed przechowywaniem przecedzić mieszaninę przez sito. Po dwóch tygodniach, nadszedł czas, aby przenieść ją do nowego fermentatora. Następnie przefiltruj ją przez sitko o drobnych oczkach i zamknij za pomocą śluzy powietrznej. Po zakończeniu procesu fermentacji wino będzie gotowe do picia. Po zabutelkowaniu wino powinno dojrzewać przez co najmniej miesiąc lub do trzech miesięcy, w zależności od owoców i słodyczy.