Dowiedz się, jak zrobić domowe pierogi rosyjskie, korzystając z prostego przepisu na ciasto. Przepis ten wykorzystuje mąkę, jajka i sól oraz zawiera mielone mięso do nadzienia. To klasyczne rosyjskie danie jest serwowane w całym kraju zarówno w restauracjach, jak i w domach. Aby przygotować pierogi, zacznij od wymieszania suchych składników z mokrymi, a następnie dodaj więcej mąki w razie potrzeby. Po dodaniu dodatkowej mąki, pozwól ciastu odpocząć przez około godzinę przed formowaniem i gotowaniem.
Potem rozwałkuj ciasto i uformuj je w kulki. Ciasto pelmeni można uformować za pomocą foremki do pierogów lub ręcznie. Przygotowanie pierogów zajmuje trochę czasu, ale wysiłek jest tego wart, kiedy wyniki są pyszne. Zrób podwójną porcję i zamroź je na później. Te pierogi są łatwe do przechowywania w zamrażarce i smakują jeszcze lepiej świeże za drugim razem.
Pelmeni ciasto jest wykonane w podobny sposób jak ciasto na angielskie pierogi. Powinno być lekko lepkie i elastyczne. Po wymieszaniu, należy dodać niewielką ilość wody, aby uzyskać gęstą konsystencję. Następnie należy dodać do ciasta łyżeczkę mąki i wyrabiać je, aż będzie gładkie. Po tym czasie należy przełożyć pierogi na blachę do pieczenia. Gotować je przez około jedną do dwóch minut. Po ugotowaniu wyjmij je z wody za pomocą łyżki szczelinowej. Podawaj je z masłem i śmietaną.
Nadzienie mięsne składa się z mięsa wieprzowego lub wołowego, czosnku i soli. Możesz również zastąpić surową cebulę podsmażoną na patelni. Gdy nadzienie mięsne się ugotuje, wymieszaj je z mięsem mielonym. Dodaj swoje przyprawy i dobrze wymieszaj. Dobrze wymieszaj i przykryj ciasto, aby zapobiec wysychaniu. Po około 20 minutach, nadszedł czas, aby wypełnić swoje pierogi. I to już wszystko! A teraz jesteś gotowy, aby zrobić pyszne pierogi ruskie! Pamiętaj tylko, aby mieć cierpliwość! Będzie to wymagało trochę praktyki, ale efekty będą tego warte!
Po przygotowaniu nadzienia, rozwałkuj cienko ciasto. Następnie umieść je w foremce, posypaną mąką stroną do dołu. W każdej komórce umieść nadzienie i przykryj mąką. Kontynuuj tę procedurę, aż zrobisz wszystkie pelmeni, a Twoi goście będą uwielbiać ten pyszny smakołyk. Następnie podaj je i ciesz się! Możesz podać te pyszne rosyjskie pierogi obok pysznego rosyjskiego obiadu.
Alternatywnie można użyć mielonego mięsa. Chociaż mielona wieprzowina jest najczęstszym nadzieniem dla pelmeni, indyk i kurczak są również dobrymi opcjami. Upewnij się, że nadzienie mięsne jest chude, a także możesz dodać świeże zioła lub smażone grzyby. Upewnij się, że ciasto ma wystarczająco dużo powietrza w środku, aby nie pękało podczas gotowania. Po zakończeniu gotowania, możesz podać swoje domowe pierogi ze świeżymi ziołami i sosem śmietanowym.
Pierwszym krokiem w przygotowaniu ciasta na pierogi ruskie jest przygotowanie nadzienia mięsnego. Przygotuj nadzienie mieszając mielony czosnek, mieloną cebulę i sól oraz sól i czarny pieprz. Podziel ciasto na równe części. Rozwałkuj każdy kawałek ciasta na długi, cienki prostokąt, zostawiając 1/4 cala wolnego miejsca na dalekim boku. Następnie rozprowadź nadzienie mięsne na cieście, pozostawiając około 1 cala przy szerokiej krawędzi. Zwinąć ciasto, zaczynając od szerszej strony. Po uszczelnieniu szwu, umieść nadziewane ciasto na posypanej mąką powierzchni.