Jak zrobić domowe drożdże

Coraz trudniej jest znaleźć drożdże piekarnicze w sklepach spożywczych. Ten podstawowy składnik jest niezbędny do wypieków, więc nauka robienia domowych drożdży jest świetną umiejętnością przetrwania. Możesz łatwo wyhodować własne drożdże, łącząc sok z cytryny i wodę. Sok z cytryny będzie naturalnie zawierał drożdże, więc nie trzeba go kupować. Wystarczy przekroić cytrynę na pół i odcedzić sok za pomocą sitka. Następnie dodaj go do suchych składników. Wymieszaj dobrze i pozostaw na około 15 minut.

Mieszaj cukier, wodę i skrót w małej misce. Woda aktywuje enzym amylazę, który rozkłada skrobię na cukry proste, którymi żywią się bakterie i drożdże. Umieść miskę w ciepłym miejscu, aby umożliwić fermentację mieszaniny. Gdy mieszanka będzie gotowa, powinieneś być w stanie wyczuć charakterystyczny, ostry zapach drożdży. Gdy będzie gotowa, wymieszaj ją jeszcze raz i umieść w szczelnym pojemniku.

Drożdże dzikie najlepiej rosną w wodzie bez chloru. Aby zebrać drożdże, upewnij się, że woda jest wolna od siarki, która jest obecna w produktach z suszonych owoców. Na etykiecie suszonych owoców powinien być również wymieniony dwutlenek siarki. Podczas gdy dwutlenek siarki jest bezpieczny w spożyciu, zabije on dzikie drożdże, które próbujesz hodować. Poza używaniem wody studziennej, możesz również użyć wody butelkowanej lub źródlanej.

Po dwóch dniach, zaczyn drożdżowy będzie miał spienioną powierzchnię. Wtedy jest on gotowy do użycia. Powinieneś mieszać go co najmniej trzy do czterech razy dziennie, aby utrzymać jego aktywność. Po dziesięciu minutach zacznie rosnąć i będzie przypominać fermentację winną. Jesteście gotowi do zrobienia chleba! Po tym czasie nadszedł czas, aby dodać do mieszanki mąkę. Mąka powinna mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. Umieść słoik w lodówce.

Drożdże są bardzo uniwersalne i mogą być używane w prawie każdym rodzaju przepisu. Możesz go używać zarówno w pikantnych, jak i słodkich przepisach, które wymagają drożdży instant. Ciasta drożdżowe instant nie muszą rosnąć przez wiele godzin przed pieczeniem. Możesz dodać drożdże do ciasta, gdy jest ono gotowe i natychmiast wyrośnie. Pamiętaj jednak, że drożdże nie pozostaną świeże w słoiku lub pojemniku. Możesz ich użyć do chleba, spodów do pizzy i naan, lub każdego innego rodzaju ciasta, o którym możesz pomyśleć.

Przed wyhodowaniem drożdży, wysterylizuj pojemnik, którego do nich użyjesz. Ponadto, pieczenie chleba zabija bakterie rezydenta z dzikich zbiorów drożdży. Pamiętaj również o sterylizacji pojemnika za pomocą kąpieli we wrzącej wodzie. Niektórzy ludzie są wrażliwi na gluten i powinni unikać używania 100% mąki z pełnej pszenicy. Dzikie drożdże mogą być również obecne w niektórych mąkach. Stąd zawsze należy dokładnie przestrzegać instrukcji. Jeśli używasz drożdży komercyjnych, najlepiej kupić certyfikowany chleb bezglutenowy.

Oprócz drożdży instant, możesz również zdecydować się na zakup świeżych drożdży ze sklepu spożywczego. Świeże drożdże są nieco droższe niż drożdże gotowe w paczce, ale są dostępne w niektórych sklepach spożywczych. Świeże drożdże są kruche i mają znacznie krótszy okres przydatności do spożycia. Świeże drożdże mogą być przechowywane w lodówce przez około dwa tygodnie, ale musisz mieć pewność, że wykorzystasz je w tym czasie.